Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

Simao Gao Shan 2013


Vložil Tomáš Klouda 16.9.2013, autor Tomáš Klouda


nadobi
nadobi
Suchý list objemný, hezkého vzhledu, tmavší barva, převažuje černo-šedá barva se menším počtem zlatavých tipsů a zcela místy krátké načervenalé větvičky. List je kroucený do větších delších drátků, převažují jednolisty, místy vícelisté hezké celky. Vůně příjemná usedlá s bylinno-ovocnými základovými prvky a lehkých dřevnatých prvků lípy, sladký základ s prvky tropického ovoce - li-či a s nejvýraznější bylinnou kopřivovou příjemnou složkou. První dojem je velice dobrý.
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
Příprava v tasteru
Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 100°C horká voda.
Nahřátý list: neuvěřitelná kakaová sladko-hořká intenzivní vůně,nepatrný náznak bylinného pozadí s kopřivou, ovocné li-či složky. Mám pocit, že čichám k mnohonásobně výraznější vůni čokolády na vaření, hutná plná těžší vůně.
Vůně nálevu: vyrovnaná vůně v souladu čokoládovo-kakaové složky s lehkou nahořklostí a s ovocnými prvky s nasládlým tělem. V pozadí pozůstatky bylinných prvků. Plná výrazná vůně ovovní okolí i i misky.
Barva nálevu: oranžovo-hnědá, jiskrná tmavší barva nálevu, při delším louhování červeno-hnědá.
Chuť: kulatý sladký start s ovocnými prvky, sladké tělo, postupně přecházející v kakaové prvky s lehounkým příjemným nahořklým podtextem, nenarušující sladký průběh. Postupné zvýrazňování kakaových prvků, hutnější tělo, krásné čokoládovo-kakaové prvky, které doslova vyzývají k produkci slin vzhledem k jejich chutnosti. V závěru se v pozadí lehce vyvýší bylinné kopřivové složky s medovou složkou, ovocné prvky se zakulacují mezi kakao a med a pozvolna se vytrácejí. Velmi dlouhá chuť, láskyplně si nálev převaluji v ústech a užívám si hutného a přitom tak pestrého celku.
Dochuť: dlouhá dochuť, hutnější "tmavší" prvky, kakaovo-čokoládové tělo s bylinným pozadím, náznak tropického ovoce, v pozadí výraznější med. Později se objeví i nepatrně kávové prvky ve složitém hutném celku kakových tónů, medové složky nepatrné zastrčené za hutností dochutě, ale dodává celku nasládlý charakter s chutnou ovocnou ozdobou. Závěr lehce pražený, kakaový s doznívající složkou medu, výrazné složky bylinné složky - kopřivy. Kakaové tóny lze cítit až desítky minut po vypití. Poměrně znatelně hřejivý účinek po vypití a z hlediska energie spíš neutrální až lehce povzbudivé působení.
nadobi
nadobi
Jednonálevovávová příprava:
Konvička rýžový porcelán 250ml, předehřev nádobí, 4g listu, 80°C, 7 minut louhování.

Vůně: hutná kakaová s náznakem květin a hutné zralé ovoce v pozadí. Těžší sladko-nahořklá vůně.
Barva: červeno-oranžová.
Chuť: oproti tasterové přípravě je celek mnohem hutnější, od počátku jsou cítit kakaovov-čokoládové složky, lehce nahořklejší podtón, který jen zpodobňuje hořkou čokoládu, nepůsobí nijak agresivně či negativně, celek je příjemný, hořko-sladký, v pozadí náznak květinových složek, lehce orchidej, později se celek trochu otevírá a dává možnost k prokouknutí i ovocné složce (liči). Závěr hutný, hořko-sladký, z ovocných prvků se pozvolna staly medové cukernaté složky, fascinující kontrast s kakaem. Velmi dlouhá chuť samotná. Celkově jsou chuťové prvky výraznější, ale oproti tasterové přípravě je celek trochu omezenější a méně pestrý.
Dochuť: Mohutná čokoládová dochuť trvající velmi dlouho, kakaové složky, lehce nahořklý podtext, čokoláda naprosto převládá, až později se do celku přidává sladší složka ovoce a náznak medu. V dochuti je při této přípravě jednoznačně omezenější celek, primární čokoládová složka je sice nesmírně hutná a chutná, ale chubí mi již to pestré okolí jako v tasterové přípravě. Závěr čokoládový s náznakem ovoce - sladší celek. Čokoládové prvky jsou cítit podstatně déle po dopití, než v tasterové přípravě. Středně povzbudivý účinek, velmi hřejivý efekt.
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
Vícenálevová příprava:
Gaiwan 100ml, 7g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

1.nálev 100°C/15s – oranžový jiskrný nálev bez jakýchkoliv drobků, lístků, či prachu. Skvělý komplexní nálev pestrých chuťových prvků, již z vůně nálevu je poznat výraznější ovocná vedlejší složka, základová kakaovo-čokoládová chuť, sladká primární složka s decentním nádechem nahořklého pozadí. V nálevu cítítm od ovoce (liči), čokolády, kakaa, až po ořechové prvky - lískové ořechy - ty se objevují až v závěru chutě. Svěží nenucený a zajímavý nálev, který všestranně uspokojí mlsné jazýčky. Dochuť středně dlouhá až dlouhá, svěží dochuť svěžího charakteru, hutné "povrchové" čokoládové prvky s tajuplným pozadím plným ořechů, bylinných prvků a ovoce. Tajuplným, protože vše se jen na okraj poodkrývá a obohacuje celek. Závěr hutnější čokoládový s ovocným podtónem, celkově je nálev poměrně sladký a ovoce je cítit nejvýrazněji ze všech příprav.

2.nálev 100°C/25s – tmaší nálev do červena, vůně hutnější čokoládová. Primární chuť se značně změnila, čokoládová složka podstatně hutnější, sladko-hořký charakter, po chvilce náběh na kakaovo-čokoládové prvky, které lehce povolují ovocné prvky v pozadí. Závěr hutný čokoládový s ovocným (až medovým) podtextem a náznakem lískových ořechů. Dochuť je velmi dlouhá, přirovnáním je znásobeným požitkem pojídání čokolády na vaření, hořko sladké tělo s ovocným podtextem, později přechod až na medové složky, neúnavné konstantní čokoládovo-kakaové složky, až po dlouhé době slábnutí. Desítky minut po vypití je cítit krásné čokoládové tóny. Báječný plný hřejivý nálev - popíjíme venku k večeru v září a je nám zcela teplo i když kolemjdoucí jsou zabalení v mikinách.

3.nálev 100°C/50s – v podstatě obdobný nálev, jako v předchozím případě, pouze čokoládová složka zcela nepatrně slabší, bohatý hutný nálev, který je cítit po celých ústech nesmírně dlouhou dobu po vypití.

4.nálev 100°C/100s – nepatrně menší výraznost nálevu, čokoládové prvky nejsou tak ohromující a dávají možnost prosadit se i dalším složkám, ovocné složky výrazně ovládnou nálev sladkým chakterem, velmi chutné bylinné prvky kopřivy a dřevin listnatých stromů v pozadí. Závěr s nepatrnou medovou složkou a chutnou, ale lehčí čokoládovo-kakaovou složkou. Dochuť kratší, ale stále poměrně dlouhá, zůstává hutná čokoládová dochuť, hutnější, než v chuti samotné, vedlejší prvky ovoce a bylinných prvků, příjemný svěží charakter, není to již ta hutná čistá čokoláda, opět pracuje mozek k rozpoznání všech složek :-) Závěr krásně sladěný čokoláda/liči ve stejné úrovni, čistě sladký charakter.

5.nálev 100°C/180s – výrazný pokles výraznosti prvků, ani čokoládová, ani ovocná složka nemá tu svou echt sílu a hutnost, nálev je příjemný, ale již tak nenadchne, je to prostě dobrý nálev, ale jaksi už bez jiskry, čokoládové složky už se stávají ordinérní, ovoce méně realistické, bylinný podtón po kopřivě a listnatých dřevinách zůstal. Závěr jemnější čokoládovo-ovocný s výraznější bylinnou složkou, náznak lístkového ořechu těsně před polknutím. Dochuť čokoládovo-ovocná, enormní plnost nálevu je pryč, ale stále uspokojivé pocity při vychutnávání prvků po polknutí, čokoládové a ovocné složky po liči se snoubí ruku v ruce s bylinným podtextem, vyvážený nerušený nálev, jak tomu je ostatně již od začátku - nic mi na skladbě chutí nevadí. Středně dlouhé doznívání.

6.nálev 100°C/300+s – poslední nálev, zalito okamžitě vroucí vodou, světlejší oranžový nálev. Náznak čokoládových tónů, na stejné úrovni jako ovocné sladké složky, příjemný poslední dotek tohoto pokladu :-) Dozvuk již jen krátký, ale chutný, sladký, ovocno-čokoládový.
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
Vylouhovaný list červeno-hnědé, místy šedé barvy, převažují jednolisty a poměrně větší množství stonků-měkčích větviček. podlouhlé vesměs velké listy, minimum zlomků. Na pohled to není TOP třída, ale také rozhodně ani žádná netříděná směska.
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
Závěr: Hutný a přitom pestrý celek tohoto červeného čaje z Číny, už od podoby listu jsem byl čajem zaujat a postupně mě jen utvrzoval v tom, že je velmi dobrý, tím spíš, že se naprosto hodí na popíjení v tuto roční dobu, kdy po večerech již bývá chladněji. Nemám co vytknout, průběh chutě, dochuť i dobré výsledky při všech přípravách mě jen potěšily.

Cena: 187,-/50g

Prodejce: Unitea