Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

2010 Nan Jian "Certified Organic Mini Brick" Ripe Pu-erh tea


Vložil Tomáš Klouda 8.10.2012, autor Tomáš Klouda


nadobi
nadobi
Info od prodejce:
These mini bricks are made from Wu Liang Mountain and Lincang area Certified Organic material. Gong Ting Grade, Grade 1 and Grade 3 ripe teas were used. Fermentation batch was completed in October 2009, so the tea is effe
Nan Jian Tu Lin tea factory has a long history of (more than 30 years) producing Pu-erh teas. Their productions are often similiar to Xiaguan productions in their choice of raw materials, blending and processing techniques. Tulin brand fermented teas are well-known for their balanced flavor and sweet after-taste and complex flavor. A great choice for an everyday drinking ripe pu-erh tea.
We are pleased to offer these Premium Certified Organic Ripe teas to our customers all over the world!
10 pack also available!
nadobi
nadobi
Úhledná cihlička, středně pevné lisování. Suchý list krásného vzhledu, zlatavé drobné lístky, na pohled většinový podíl třídy gong ting. Vůně uhlazená, ořechová, dřevitá, lehce zemitá.
nadobi
nadobi
Vícenálevová příprava:
Konvička yixing 250ml, 10g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí - výrazné tóny vlašských ořechů a dřevin.

0. oplachovací nálev - výraznější ořechový odér linoucí se z propařeného listu.

1.nálev 100°C/30s – velmi tmavá hnědo-červeno-černá barva nálevu - není zcela temný - slabě průhledný. Vůně intenzivní, ořechová (vlašský ořech) se slabou smetanovou složkou, pestré dřevité tóny. Chuť překvapivá, velice jemná, ořechové prvky - vlašský ořech zpočátku pouze lehký, poté přechod na kešu ořech - výrazný tón. Nejsilnější jsou dřevité, poměrně obyčejné, extrémně výrazné tóny. Po celou dobu chutě krémový podtón zjemňující celek. Hebký a zároveň hutný, výrazný celek. Dochuť plná, dřevitá, ořechové podtóny (komplexní celek, cítit lze v průběhu doznívání vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy a slabě kešu), i zde zůstávají krémové vedlejší složky výrazné po celou dobu doznívání. Pestré dřevité složky, fascinující ořechové kešu tóny v závěru.

2.nálev 100°C/10s – temný hnědo-černý nálev. Vylisované odloupnuté celky stále pohromadě. Vůně intenzivnější, vlašské ořechy, krémový podtón, dřevité pozadí. Chuť nesmírně hutná, jednoduché prvky, uhlazené krémovou vedlejší složkou, ani delší louhování se neprojeví negativně na celkové jemnosti. Dřevitá složka s pestrou ořechovou chutí s množstvím přechodů - z vlašského ořechu na mandle atd.. Neuvěřitelně jemný průběh chutí, krémová až smetanová uhlazená chuť v pozadí. Dochuť extrémně dlouhá a velmi výrazná, krémová vedlejší chuť, ořechové tělo s postupnými přechody mezi jednotlivými druhy ořechů, výraznost se mění dle krémového podtónů a dřevitosti, lehký dřevitý podtón v závěru s mandlovým krémovým dojezdem.

3.nálev 100°C/25s – nálev stále neprůhledný, barvou spíše k červené. Méně pestrý ale hutný a jemný vyvážený nálev. Nádherná dřevitá jednoduchá složka, ale méně komplexní ořechová chuť, pouze krátce vlašské ořechy, později lískové ořechy v záěru pak mandle s krémovým podtónem. Uhlazený celek, naprosto vyvážený. Aftertaste krémový, ořechových prvků. Hutný, ale jednodušší celek, Dřevité složky v jedné úrovni s ořechovými složkami. Krémový až šlehačkový podtón v závěru, velmi sladké tělo s dlouhým dozníváním.

4.nálev 100°C/45s – totožný jemný hutný nálev, jako v předchozím případě. Výraznější krémový dojezd, téměř jako šlehačka.

5.nálev 100°C/120s – nálev už nabírá spíše slabší nádech a celek má rychlý spád. Chuťové prvky méně pestré, výraznost zatím stále slušná, hutný celek, ořechové chutné prvky (mandle, vlašský ořech), podtstaně méně výrazná krémová složka, lehce agresivní chuť dřevitých prvk, která se projevuje výraznější hořkostí. Dozvuk středně dlouhý, ordinérní ořechové složky s výraznou dřevitostí v pozadí a pouze lehkou krémovou složkou v závěru.

6.nálev 100°C/280s – lehký světlý průhledný nálev, sladký celek, lehké ořechovo-dřevité prvky, příjemný dojezd, ale oproti minulým božským celkům je to voda. Dochuť krátká ořechová s lehkou hořkostí v závěru. nadobi
list
Vylouhovaný list krásně ukazuje pestrost použitého listu, je nádherně vidět podíl gong ting třídy a dalších tříd většího listu. Na pohled hezké, list měkký, poměrně chutný.
nadobi
Závěr: Střední kvalitativní třída shu pueru, velmi příjemný vyvážený celek, parádní pestré ořechové tóny. Tento čaj mě bavil :-)

Cena: 3,40 dolarů/100g cihla

Prodejce: YS