Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

  • 2010 Feng Qing "F8525" Ripe Pu-erh tea cake * 357 grams

  • Vložil Tomáš Klouda 28.4.2014, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    This is a enjoyable ripe tea cake made from Feng Qing area (Lincang) ripe material, fermented by the Feng Qing tea factory (aka Dian Hong Group). Feng Qing ripe teas are spicy with a sweet after-finish, similiar to Mengku ripes in aroma, but much smoother and less sour. While this cake possesses a slight sourness, it is not overwhelming and will fade quickly with age.
    We feel this is a good tea right now, but with age will a great tea. Given the low price right now, it would be a good investment to buy a tong for long term aging.
    Tea weight: 357 grams per cake
    Tong wrapper type: Paper
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Koláč je velmi pevně lisován, z jedné strany byl list trochu načechranější, takže šlo z tohoto bodu vycházet a porcovat i rukou, ale na jiných místech je lisování enormně pevné. Na pohled je v koláči obsaženo poměrně dost tipsů s mixem většího listu, od pohledu poměrně dobrý blend. Barva černo-zlato-hnědá, tmavá, velmi tmavý list. Vůně koláče těžší ořechová s nepatrnou zemitostí.
    nadobi
    nadobi
    Příprava v tasteru
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: nádherně sladký krémový ořechový základ s pendrekovým (lékořice) podtónem, velmi příjemný hutný odér.
    Vůně nálevu: smetanový ořechový lehce nahořklý odér se slabším lékořicovým podtextem.
    Barva nálevu: tmavý neprůhledný nálev rudo-hnědé barvy, velmi temný nálev. Minimum částeček, žádný prach.
    Chuť: hutný plný nálev těžších prvků, primární lehké ořechové prvky - pestré, para ořechy s nádechem sušených vlašských ořechů, později i mandle. V pozadí výrazné dřevité a lékořicové složky, lehounce nahořklý podtext, příjemný chuťový průběh. Závěr do smetanových prvků, jemnější, lehce nahořklý s dřevito-pandrekovým nádechem a primárními tóny vlašských ořechů s para ořechy.
    Dochuť: dlouhá kulatá plná dochuť, těžší prvky, dřevité složky specificky bylinné až kořeněné - nepatrně připomínají mízu kůry listnatých stromů - nedokáži specifikovat. Lehký doznívající tón lékořice, primární ořechové komplexní složky, para ořechy s vlašským ořechem a místy probleskne mandle. Pestré chuťové variace, velmi příjemný hebký nálev, kde ani nahořké pozadí vůbec nevadí. Závěr hutnější, dřevitý s ořechovými prvky (para/lískový ořech). Dlouho po vypití lze cítit specifické dřevité složky s doznívající ořechovou složkou.
    //celkem 3 připravené nálevy v tasteru, přičemž druhý byl totožný, jako popisovaný první, a poslední již lehce průhledný a slabší, méně komplexní.
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    250ml yixing konvička, 10g listu, voda filtrovaná v Britě, předehřev nádobí - překvapivě jemná uhlazená vůně s procítěnými ořechovými tóny (čerstvé vlašské ořechy) se smetanovou vedlejší složkou. Celek zcela bez zemitosti, příjemný hebký vonný požitek.

    0.oplachovací nálev

    1.nálev 100°C/30s - delší louhování pro uvolnění chuťových prvků z pevně slisovaného kusu. slévání zatím poměrně rychlé, minimum kalu (list ještě není uvolněný z celku=neblokuje ústí konvičky a neuvolnily se drobnější částečky). Barva tmavá hnědo-rudá, ještě je vidět dno misky - to značí první slabší nálev. Vůně krémovo-ořechová, velmi příjemná. Chuť sladko-hořká, vyvážený charakter, nic nepřečnívá, celek není svíravý, již v tomto prvním nálevu je tělo uspokojivě plné, dominantní tóny ořechů a lehce dřevitý podtext, výrazné prvky čerstvých vlašských ořechů, místy chuťové prvky evokují vlašské zelené ořechy naložené ve vodce - "ořechovice" - výrazná složka vlašského ořechu. V závěru chutě příjemná krémová složka s mandlemi a vlašskými ořechy, příjemná sladší základová složka. Dochuť středně dlouhá, relativně plná, zatím jednoduchý průběh s tóny ořechů a specifických dřevin, lehounká krémová složka a náznak pendreku, v doznívání sladká primární složka, zpočátku nahořklý tón v pozadí, později v závěru lehounce nakyslá složka.

    2.nálev 100°C/15s - 10s samotného louhování + slévání (celková doba tedy +-15s), černo-hnědý nálev, zcela neprůhlený, s minimálním množstvím kalu či jiných částeček. Vůně hutnější krémová s ořechovými prvky, velmi výrazný vonný požitek. Hutný plný nálev, lehce svíravý start, po zalití patra výraznější hořkou složkou se chuť i další doušky stabilizují - přizpůsobení chuti. Krémová uhlazená chuť, ořechový základ, výrazné tóny pendreku, specifická bylinno-dřevitá složka v pozadí. V závěru chutě mírnější, ale hutné složky, jemný charakter uhlazený smetanovou složkou, vytříbené ořechové složky vlašského ořechu, para ořechu a náznak mandle, méně výrazná složka pendreku - o to výraznější ořechový prvek. Dochuť nesmírně výrazná a dlouhá, na jazyku se promítají chuťové prvky nejvíce, kontrast sladké a hořké, hořkost je v dochuti minimální, jazyk jakoby byl zalit krémovou "tučnou" složkou smetany, báječné sladko-hořké tóny s ořechovými prvky, lehké dřevité pozadí. Ořechové tóny pestré, vlašský ořech dominuje, velmi výrazný i para ořech, náznak mandle v cukru, náznak přetrvávajícího tónu pendreku z chutě. Krémovost doznívání je fascinující, chuťové složení doslova nutí k produkci slin. Závěr dochuťě s tóny vlašského ořechu, mírnější krémová složka, dřevitý podtext a para ořech v podtextu, stále náznak "matné/tučné" vedlejší složky, jazyk v ní doslova pluje. Velmi silný nálev, během chvíle v žaludku vytráví, nesmírně hřejivý účinek, ideální na zimní měsíce.

    3-4.nálev 100°C/5s - okamžité slévání, u 3 a 4 nálevu mám zkušenosti se svíravým celkem při delším louhování, stačí opravdu jen prolít vodou a okamžitě slévat - jen po dobu slévání se čaj stane skvělým, co do chuťové kompozice, je srovnatelný, jako hutný 2. nálev. Pomalé rozdělování listu z lisovaného celku. Poud je takto rychlé slévání na někoho moc akční, lze zalévat studnější vodou (80-85°C) a nechat ležet cca 5s a poté slévat.

    5-7.nálev 100°C/20/45/60s - stále temný hnědo-rudo-černý nálev, umírněnější start, od počátku sladká složka, ořechové méně nahořklé tělo, pouze náznak pendreku v pozadí s dřevitými specifickými prvky, na startu pouze slabé krémové prvky, lehký náznak para ořechů. Tělo hutné, lahodnější, mírnější charakter. Závěr chutě lehounce do krémova, primární tóny vlašského ořechu, lehký dřevitý podtext, sladké tělo, lehký nádech para ořechu. Dochuť dlouhá, procítěná, plné těžší složky, zpočátku náznak pendreku a nádech dřevitých prvků, dominuje plod vlašského ořechu, para ořech a čerstvé nezralé vlašáky se slupkou. Báječná jemnější dochuť, krémová složka již nemá výrazný smetanový tučný tón, pouze lehounký náznak na ploše jazyku spíše později v době doznívání. Závěr lehounký krémový, čistě sladký, již není přítomná ani nahořklá, ani nakyslá složka, pouze hebké smetanové složky s ořechovými procítěnými nuancemi.

    8-9.nálev 100°C/90/150s - stále tmavý nálev, i když již ne tak černo-černý, je již vidět přes nálev stěna misky :-) opět sladší charakter nálevu, dřevitost v pozadí opravdu minimální, zůstávají pouze ořechové nuance s krémovým podtónem, poměrně ordinérní, méně pestrý nálev, ale stále plná základová chuť, konstantní od počátku až do polknutí, lze cítit vlašské ořechy, mandle v cukru, náznak lískového ořechu, lehká dřevitost v pozadí, krémový hladký celek. Dochuť relativně ještě dlouhá, doba doznívání cca 8-10min, ořechový průběh, zpočátku smetanové krémové tóny, již ne tak hutné a pestré tělo. Ořechové nuance, jednotlivé tóny mi připomínají nezralé vlašáky - likér, sladký celek zase připomíná mandle v cukru a karamelu, lehký nahoklý dřevitý podtext, závěr s nádechy ořechů a krémový jemný podtext, koncovka velmi chutná.

    10.nálev 100°C/280s - rudý světlejší, již průhledný nálev. Sladko-nahořklý nálev, svěží charakter, již ne tak hutný, celková chuť evokuje čerstvé lískové ořechy, nezralé vlašáky, napařené mandle, lehounce nakyslý podtext. Pozůstatek krémové smetanové složky v pozadí. Příjemný a stále plný nálev. Dochuť středně dlouhá, velmi rychle slábne, pod 5 minut doba doznívání, lehké ořechové nuance lískového ořechu, náznak nugátu, mandle.

    11.nálev 100°C/350s+ - velmi dlouhé louhování (20-30min), rudý nálev, chuťově něco mezi 10 a 9 nálevem, poměrně svěží tělo a hutný celek, na poslední nálev to není vůbec špatný výsledek. Dochuť středně dlouhá, ořechová, místy až nugátová (pouze nádech), svěží s lehounkým dřevitým podtextem.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list tmavé barvy, černo-šedá. Drobné tipsíky, přijatelný počet stonků, trhané jednolisty, místy velké celé jednolity. Převažují nepoškozené drobné lístky tipsů. Hezký vzhled.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Závěr: Příjemný shu střední třídy, jenž mě v průběhu času skladování jen mile překvapoval, jde do krémova a velmi zahřeje i povzbudí. Na shopu jsou stále koláče k dispozici, ale již přes 10 dolarů, což je pochopitelné vzhledem k zhodnocování materiálu. Konstantní, výrazné, plné nálevy, velká výdrž.

    Cena: 8,90 dolarů/357g koláč

    Prodejce: Yunnansourcing