Bílý čaj

Bílé čaje - po sběru se čajové lístky nijak nezpracovávají. Nejdříve se nechají zavadnout, poté se suší na slunci. Bílý čaj se nepraží ani neoxiduje, a proto si uchovává jemné složení a jedinečnou chuť. Nakonec se čajové lístky třídí podle velikosti. Nejlepší jsou mladé, vrcholové, nerozvinuté lísty.

2009 Yong De Silver Bud Cake Raw Pu-erh tea cake

3.2.2010

Z Vánoční nadílky jsem se rozhodl popsat Vám tento bílý skvost.

Čaj byl sklízen v listopadu roku 2009, jde tedy o velmi čerstvý čaj.
Koláč příjemně voní po ovoci a květinách, je velice mírně lisován - jde snadno rozebírat, stačí mírně rukou zatlačit a povolí celé lístky.

Provedl jsem nahřátí nádobí + oplachovací nálev a čaj vydával velmi zvláštní vůni - houbovou,lišejníkovou,zelenou, květinovou - zkrátka velice pestrou a netypickou.

Barva nálevu žluto-hnědá.

1. nálev, louhování 20s, chuť medovo houbová - velmi příjemná, dojezd minimální.
2. nálev, 15s louhování, silnější, "houbovitost" ustoupila, medová chuť s příměsí jemných květinových tónů a náznak chuti po ovoci. Aftertaste příjemný, kratší, květinový.
3. nálev, 15s louhování, opět silný nálev, chuť mědová a až po přezrálém ovoci. Dochuť dlouhá, příjemně medová na patře.
4. nálev, 35s louhování, opět slabší vše, jinak beze změny.
5. nálev, minuta louhování - slabé, ale dobré.


Váha: 250g
Cena: 9,90 $
Prodejce: Yunnan Sourcing
Zhodnocení: Velmi příjemný čaj, chutí mnohokrát převyšuje svou cenu. Zajímavá zkušenost - jiný druh chutě Pu-erhu.