Heicha

Heicha - jsou tmavé čaje tvořící samostatnou kategorii. Tyto čaje prochází dodatečnou oxidací a mají většinou podobně jako pu-erh předpoklad k dozrávání v průběhu času. Tento čaj pochází až na vyjímky z Číny (provincie Guangxi, Anhui, Hunan, Hubei, Sichuan) a chuťově se značně liší dle lokalit, procesu výroby a výrobců.

2009 Ya'an Tibetan tea in Bamboo Pack


Vložil Tomáš Klouda 22.4.2013, autor Tomáš Klouda


nadobi
nadobi
New type of Tibetan tea, don't need to cook. Select 2008 above 1500m high Mengding mountain (???) ecological tea garden tea, more mature leaves and shoots are used in Tibetan tea and made by the traditional process, condensing five generations Tibetan tea family's wisdom and efforts.
After rough processing, the materials should be stored for over one year before producing. Hand made process and pack into bamboo wrapper. Dry tea leaves have nice raisin and tobacco fragrance. Deep honey golden tea soup. Rich and sweet in mouth. This rare dark tea can also brewed in Tibetan way of tea with milk, butter and salt (or sugar).
Manufacturer : You Yi Tea Factory, Ya'an city, Sichuan
Production date : 2009
Weight : 400g
nadobi
nadobi
nadobi
Suchý list nádherné dřevité a bylinné intenzivní vůně, sladká specifická vonná složka a příjemná hutná těžší vůně kůry listnatých stromů a bambusu. List velmi tmavý, úhledný, tmavě hnědé až černé barvy. Vzorek je 1/2 volný list, 1/2 lehce lisovaný kousek, hezkév velké jednolisty, přijatelný počet větviček.
nadobi
nadobi
nadobi
Příprava v testeru
Taster 100ml, 2,5g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
Nahřátý list: zcela specifický odér, bylinná plná složka, lehce dřevitý podtón listnatých stromů. Bylinná složka mi nejvíce připomíná kombinaci suché šalvěje s matřídouškou a intenzivní základové složky bambusu.
Vůně nálevu: plná hutná těžší vůně specifické bylinné složky s dřevitými příjemnými odstíny, bambusová složka se sušenou mateřídouškou, sladké tělo.
Barva nálevu: červeno-hnědavý nálev tmavší barvy s drobounkými částečkami na dně, prach.
Chuť: kulatá hutná vyvážená chuť, pestré bylinno-dřevité složky, lehce kakaový nádech v pozadí. Dřevité prvky s odstíny bambusu a kůry listnatých dřevin ve spojení s bylinnou složkou - sušené květiny/byliny, pestré vyvážené výrazné prvky. Postupné zvýrazňování a slábnutí jednotlivých chuťových nuancí, sladké tělo, kakaové podtóny. Závěr dřevitý, ušlechtilejší celek, změna složek, v pozadí kakaové tóny s bylinným podtextem. Dlouhá a naprosto plynulá ničím nerušená chuť samotná, plné fascinující chuťové kombinace - hřejivý účinek, povzbudivý nálev.
Dochuť: aftertaste dlouhý, jemný, sladkého základu, výrazné chuťové prvky, chutné propojení dřevitých ušlechtilých složek a bylinného podtextu. Nyní výraznější pražená až kakaová chuť, spojená s bambusovou složkou - tato kombinace tvoří základ, vedlejší složky pak dřevité příjemné, ušlechtilé, nejvíce mi připomíná můj oblíbený akát. Hutné chuťové prvky po celou dobu doznívání, v závěru kakaové až lehce kávové složky s nově zvýrazněnou lískovo-oříškovou složkou (sušené lískové ořechy) a bamabusovými prvky (prvky bambusové desky-viz čajové moře po x čajování).
//připraven ještě jeden nálev, oranžové barvy, lehčího nádechu, ale obdobných chuťových prvků.
nadobi
nadobi
nadobi
Vícenálevová příprava:
Yixing 250ml, 13g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí - květinovo-bylinné složky, sladké tělo, bambusový základ..

1.nálev 100°C/35s – krásný červený jiskrný nálev, i přes sítko drobný prach, krásný bylinný odér s dřevitým podtextem, sladké tělo. Chuť velmi intenzivní, první nálev bez nultého oplachovacího jsem čekal slabší, je ale nesmírně intenzivní, i přes delší louhování nezaznamenávám žádné negativní složky, naopak v hutném celku je cítit nespočet zajímavých problesků, od květin (česrstvá mateřídouška) po rákos a ostřice (zkrátka jako trávy u vody). Výrazné bambusové prvky, dřevitý základový charakter s nespočtem vedlejších bylinných složek, lehoučký kakaový nádech. Závěr dřevitý s výraznou bylinnou složkou, sušená mateřídouška+bambus, lehce je cítit lískový oříšek. Pestrý neuvěřitelný nálev. Aftertaste dlouhý, vyvážené sladké tělo, těžší kakaové složky s lehce kávovým podtextem, bmbusové výrazné složky, v pozadí bylinné chuťové prvky. Závěr dochutě hutnější, kakaový s dřevitým podtextem - bambus a kůry listnatých stromů. Intenzivní dlouhotrvající chuť i dochuť, vyvážený celek, nevšední velmi chutné složky.

2.nálev 100°C/15s – zcela totožný plný hutný nálev, kalný nálev i přes sítko je v nálevu drobný kal, jako v předchozím případě, fascinující kontrast, pestré chuťové složky, komplexní tóny.

3-5.nálev 100°C/40/90/150/ – stále kalný nálev, od 5 nálevu pak méně prachu v nálevu. Plné hutné nálevy, konstantní průběh, fascinující výdrž, každý nálev s minimálním počtem změn, snadné pro přípravu, moc mě tento čaj překvapil. Výrazné složky, bambusový základ s lehkou kakaovou a lískovo oříškovou vedlejší složkou, výrazné bylinné pozadí, velmi příjemné tóny sušených trav, rákosu a bambusu, dřevitá složka poměrně ordinérní, kůra listnatých stromů. Závěr chutě s tóny lískových oříšků a bambusových listů, lehký rákosový podtón a sušená mateřídouška, pouze náznak kakaa. Sladké hutné tělo. Dochuť dlouhá, dřevitá s bylinným a ořechovým podtónem a náznakem kakaa, výrazné složky bambusových listů a rákosí, chuťové bylinné prvky opět evokují trávy u vody. Závěr plný, těžší a kakaovými tóny a lískovým oříškem, pozadí bambusového dřeva (čaj moře). Pátý nálev jsem nechal zchladnout - vynikající i nálev v této podobě, velmi chutný, vyvážený hutný.

6.nálev 100°C/250s – podstatně světlejší nálev, celek již není tak hutný, zůstávají nejvýraznější chuťové složky, složky sušených bambusových listů, rákos a sušené vodní trávy, oříškový lehký podtón s chutí dřevin (bambus). Závěr bylinný trávový. Dochuť středně dlouhá, bylinný základ s lehkou dřevitou vedlejší složkou a lískovým oříškem, sladký základ. Závěr bylinný čistě trávový s lehkým doznívajícím takřka neznatelným oříškem.

7.nálev 100°C/300+s – ordinérní nálev, stále příjemný se základovými nejvýraznějšími prvky, ale síla je pryč. Bylinný základ s lehce bambusovou složkou a vodními trávami, oříšek v pozadí. Dochuť krátká, velmi sladká, bylinná.
nadobi
nadobi
Mokrý list tmavé hnědo-černé, místy nazelenalé barvy, největší podíl velkých jednolistů, dlouhé pilovité listy, menší podíl malých jednolistů a málo obsažených zlomků. Tuhé žilkaté listy.
nadobi
nadobi
nadobi
Závěr: Moc příjemný Heicha, v porovnání chutě s cenou a výdrže s účinkem - vynikající čaj, předpokládám že za pár let bude ještě lepší, dobrá investice, povzbudivé hřejivé nálevy.

Cena: 25dolarů/400g

Prodejce: Chawangshop