Heicha

Heicha - jsou tmavé čaje tvořící samostatnou kategorii. Tyto čaje prochází dodatečnou oxidací a mají většinou podobně jako pu-erh předpoklad k dozrávání v průběhu času. Tento čaj pochází až na vyjímky z Číny (provincie Guangxi, Anhui, Hunan, Hubei, Sichuan) a chuťově se značně liší dle lokalit, procesu výroby a výrobců.

  • 2009 Hunan Xinhua Qu Jiang Bao Pian

  • Vložil Tomáš Klouda 23.12.2013, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    //foto od prodejce

    Info od prodejce:
    Qu Jiang that rises in Gutai moutain Xinhua County Hunan Province and flows eastward through Fengjia, Tianmen, Changfeng, etc. Fengjia, most of the residents of this place are named Feng, is famous for producing good tea in history. Qu Jiang Bao Pian is one of the famous tea in Tang dynasty, the production of recorded time until the song dynasty, has more than 500 years tribute tea history.
    The researcher looked through the ancient books and records, visited folk, finally reinvent the technique, let this ancient process on the verge of extinction can be continued and developed. Taking high mountain tea from Fengjia and Tianmen as raw materials, using the "two steamed two refrigerated cold fermented" new technology to get rid of the oxidized scent.
    "Qu Jiang Bao Pian looks like a coin, has iron color and very aromatic." - MaoWenXi, ???(Tang And Wu-dai). «??»(Tea Reference Book). It's not bitter or astringent, highly pleasing to the taste. After two years aging, the taste is mellower and more satisfactory.
    Manufacturer : Xinhua Tea Factory
    Production date : 20/09/2009
    Weight : about 60g (10 slices)
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list pevně strojově slisován do malých tenkých penízků s vyraženými znaky z jedné strany. Skladná, praktická podoba čaje, pevné lisování neohrozí ani polámání listu transportem. Velikost je akorát, obvodem "penízek" projde i do malé 100ml konvičky. Barva listu hnědo-zelená, místy oranžovo-hnědé drobné větvičky. Vůně přirozená, bylinno-dřevitá, nenucená.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Skleněná konvička 100ml, 6g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí - nesmírně zajímavý vonný charakter, nakyslý základ dřevito-bylinného základu se specifickým odérem, patřící spíše ke GABA tmavším oolongům, náznak květin v pozadí.

    0.oplach. nálev

    1.nálev 100°C/25s – zajímavá je barva nálevu, vůně i rozpad penízku. Popořadě - v prvním nálevu se penízek zcela rozdělí na jednotlivé části listů, což je vzhledem k pevnosti lisování fascinující a skvěle funkčně zpracované. Barva je tmavá, rudo-hnědých odstínů. Na dně misky drobné množství prachu a kalu z listů. Vůně je nevšední, zajímavá, těžší, hutná, dřevito-bylinná s prvky GABA oolongů a náznakem květin. Základ hořko-nakyslého charakteru. Chuť hutná, plná, zajímavý charakter, těžší prvky s tóny kakaa, ušlechtilých dřevin s náznakem kořeněných prvků, bylinný podtón s GABA oolongy, náznak květinových složek. Dominuje těžší hutná složka, v závěru chutě kakaové prvky s náznakem ořechů (vlašský+lískový ořech), dále v pořadí dle výraznosti ušlechtilé dřeviny - eben a náznak vilcacory, náznak kafru. Dochuť dlouhá, hutná, těžší plné složky s primárními tóny lískového ořechu a kakaa, dřevité prvky v pozadí, těžkou překypující chuť doplňuje lehce bylinný podtext s náznaky květin. Delší louhování nedoporučuji, čaj má pak tendenci ke svíravosti. Dochuť hořko-nakyslého charakteru, později s náznaky sladkých prvků, závěrem stále hutné kakaovo-ořechové tělo s velmi hutným kafrovým prvkem a s vegetálním podtextem, náznak travnatosti vedle dřevitých prvků.

    2.nálev 100°C/15s – stále velmi tmavý, spíše hnědavý nálev. Vůně s tóny kafru, GABA oolongů, a náznaku květin, lehce karamel. Chuť plná, hutná, sladko-hořký charakter, kapka nakyslé složky. Primární složky s prvky karamelu, kafru a kakaa, o úroveň níže ořechy a ušlechtilé dřeviny, lehounce vegetální podtext s náznakem travnato-bylinných prvků. Závěr s více nakyslým podtextem, základ hořko-sladký, výraznější karamel se sladším tělem méně výrazné prvky kafru, kakaové příjemné složky, lehce kořeněná dřevitost, výrazný, hutný a uspokojivý nálev. Aftertaste nesmírně dlouhý, desítky minut doznívání nálevu sladko-hořkého charakteru, karamelovo-kakaového těla, v dochuti kafrové prvky opět výraznější, podtext dřevitých a ořechových vedlejších prvků a lehce vegetálním podtextem. Závěr s výraznějšími dřevitými prvky a kafrovými tóny. Hřejivý účinek a lehce povzbudivý efekt.

    3.nálev 100°C/35s – totožný nálev, jako v předchozím případě, celek vyváženého charakteru a přitom tak plného těla.

    4.nálev 100°C/50s – hnědý nálev, stále poměrně tmavé barvy. Minimum prachu a kalu v nálevu. Méně komplexní tělo, hutný základ zůstává, ale není již tak těžký a pestrý, kakaovo-karamelové tělo, kakao podstatně slabší, vedlejší tóny vegetální s náznakem travnatosti a bylin, dřevité prvky již nejsou téměř kořeněné. Závěr do sladka s karamelovo-ořechovým základem, podtext dřevito-vegetální. Prvky kafru již nejsou téměř přítomny. Dozvuk dlouhý, hutný, ale již ne tak oslnivě hutný. Karamelovo-ořechové tělo s dřevitým méně živým základem, náznak travnatosti v pozadí s bylinným podtextem a slabá složka kafru, závěr sladký s karamelem a ořechy květinovo-bylinným až vegetálním podtextem.

    5.nálev 100°C/100s – hnědý světlejší nálev, ne již tak tmavý. slabší základ, kakaovo-ořechový základ, původní síla nálevu již není tak odzbrojující. Sladké tělo s náznakem nakyslosti a hořkosti, dominuje sladká, náznak kafru v základu, karamel a lískové ořechy, v pozadí ušlechtilá dřevitost, ale již bez kořeněných prvků, lehce bylinný podtext. Dozvuk stále dlouhý ale ne již tak plný, přibližně jako v předchozím nálevu, karamelovo-ořechové prvky s ořechy a dřevitostí v pozadí.

    6.nálev 100°C/220s – příjemný slabší charakter nálevu oproti prvním nálevům, přibližně stejné výraznosti jako v předchozím případě, konstantní výdej chuťových prvků.

    7.nálev 100°C/300s – poměrně světlý hnědavý nálev, sladké tělo s náznakem nahořklých prvků, základ dřevitý s kapkou karamelu, ořechový podtext s bylinným pozadím. Dozvuk středně dlouhý, poměrně prázdný, dřevito-ořechový.

    8.nálev 100°C/350+s – poslední velmi dlouhé louhování dává výsledek podobný 6.nálevu, lehce nahořklé tělo kvůli dlouhému louhování, ale stále příjemný a velmi pitelný nálev. Jak byl čaj v začátcích přípravy ohřívající, nyní je naopak dle mého vnímání ochlazující, od momentu, kdy nálev není tak hutný působí spíše ochlazujícím účinkem.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list bledé zelené barvy, místy s hnědavými odstíny, měkký drobnější list, převážně lámaný, ale velký podíl mají i malé nepoškozené listy.
    nadobi
    nadobi
    Závěr: Nevšední charakter tohoto Heicha, celkový nádech nelze zpodobnit u žádného mnou doposud prezentovaného čaje, jedinečná zkušenost a příjemné hutné a přitom vyvážené chutné pití.

    Cena: 5 dolarů/60g (10kusů)

    Prodejce: Chawangshop