Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

  • 2009 Haiwan Laotongzhi 908 (menghai)

  • Vložil Tomáš Klouda 8.5.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list drobný, mnoho, mnoho zlatých tipsů, drobné kroucené tipsíky, i drobný list, tipl bych si na gong ting materiál, opravdu velmi úhledné. Tips/ list bych odhadoval 1:1, možná od pohledu i o něco více tipsů. List je tmavý, do černa, taktéž drobný. Velikostně i barevně skvěle stavěno. Vůně je jemná, ani ne ořechová, jako dřevitá s výraznou krémovostí již ve vůni. Lisování dle vzorku vypadá středně pevné.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Yixing konvička 250ml, 10g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí, nultý oplach listu. Počet nálevů: 8. Teplota vody: vroucí. Doby louhování: 35s/10-15s/25-30s/45s/65s/110s/250s/300s+

    Nahřátý list: Vlašské ořech, jako otevření dózy s nasušenými vlašskými ořechy. V pozadí příjemný krémový tón, doslova mi to připomíná cukroví, pečení, krém mezi těstem a na vrchu vlašák. Báječné, v pozadí lehce dřevitost, nula zemitosti.
    Vůně nálevu: ořechová s krémovým podtextem a lehkou dřevitostí.
    Barva nálevu: černá, neprůhledná.
    Chuť: překypující tmavý pu-erh. Velmi příjemný základový charakter, kontrast hořké a sladké, nahořklejší, ale ne svíravá složka při delším louhování. První nálev louhován delší dobu skrz pomalé slévání konvičky. Vlašské ořechy, lehká příjemná dřevitost, lehká pryskyřičná složka evokující jehličnany. Při silnějším nálevu - přelouh. - jdou tóny až do kakaa a čokolády. Druhý nálev je stále hutný a těžších prvků, přesto již není přelouhovaný a jediná chuťová změna je v čokoládě - z hořké čokolády se stala mléčná s vytrvalou podporou ořechů, které se zdají být komplexnější. I krémovost je v závěru výraznější. Poslední nálevy jsou chuťově ordinérnější, již ne tak překypující, ale stále oproti drtivé většině středních/nízkých shu skvělé.
    Dochuť: Dlouhé požitky po polknutí již od prvního nálevu, silnější první nálev je čokoládový s ořechovým podtextem, krémové báječné dojezdy, závěry v podobě mléčné čokolády s vlašáky. I love it! Trvání dochutě se orientuje v prvních 4 nálevech na dobu přes 20 minut, druhý a třetí odhadem přes 30 minut. Krémové hladké dojezdy v tónech mléčné čokolády a vlašských ořechů na podzimní/zimní období krásně ohřívají a plní radostí i přes zamrzlou krajinu okolo. Postupné zmírňování a slábnutí, ale i poslední dlouho louhovaný nálev dává skvělý sladký hřejivý soubor slabší čokolády, lehké dřevitosti a ořechů. Nic již není tak dlouhé na dozvuk, jako na začátku, ale nadprůměrné výsledky dává stále.
    //třetí nálev je jak zkapalněný krém...bože! Jen a jen doporučuji!
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list nádherné podoby, lze hezky vidět poměr tipsů a listu, měkké menší rovnoměrné listy, tříděný úhledný list.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Cena: ? dar

    Prodejce: ? dar