Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

  • 2008 Langhe TF Meng Hai Wei Dao Ripe Mini Cake 100g

  • Vložil Tomáš Klouda 24.5.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    "Meng Hai Wei Dao" - the original taste of Menghai. This tightly pressed mini cake is made of Menghai unbroken sun-dried and moderately fermented large leaves material. Brewed tea have brilliant ruby color. Round and sweet, mouthfeel supple fullness, and has a slight chocolate flavor.
    Langhe TF used good quality and tasty material to make all small size ripe products. Small size puerh teas are very good and appropriate packaging for trip. This product come with small jute pack.
    "Green Food" certificed organic product
    USD3.5 - 100g , USD8- 250g, USD15- 500g, USD28-1kg
    Manufacturer : Menghai Langhe Tea Factory
    Production date : 2008
    Weight : 100g (5.5-6g per square)
    nadobi
    nadobi
    Suchý list s jemně zemitou složkou a příjemnou výraznou dřevito-ořechovou vůní. Malý, nízký "žetonek" s rýhou uprostřed spodní části od formy/kopyta. Strojové pevné zpracování. List je na pohled drobnější, detail je možný až po vylouhování. Poměrně hojně v žetonku k zahlédnutí zlatavé tipsíky. Většinu tvoří tmavý hnědo-šedý list, ale tipstvoří od pohledu cca 15-20%
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Yixing 250ml, 5,5-6g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí - zemitost není cítit, základní vůni bych stavěl mezi burské ořechy s krémovou složkou a vedlejšími dřevinkami. Počet nálevů: max 5-6. Zaléváno vroucí vodou. Oplach. nálev a začínám na 45-50s u prvího nálevu (pevné zalisování), druhý 50-120s, postupně prodlužováno na 150-180, čtvrtý a pátý 2x 200s a naposled 300s+. Nesmírně pevné lisování vyžaduje dlouhé louhování,list se odděluje pomalinku.

    První nálev je i přes dlouhé louhování světlejší hnědavý. Druhý nálev Chuťově mírný, nasládlý nálev s náznaky ořechů a dřevin, zcela bez zemitosti, krémové jemné pozadí, přesto tmavší a vydatnější výsledek. Třetí nálev je nejlepší a nejtmavší, základní, bez složitostí, ale jemný a příjemný, ořechovo-dřevité projevy, nejsou zde typické vlašské ořechy, ale kombinace burských mírně opražených ořechů a místy para ořechy, krémové pozadí. Dochuť středně dlouhá, ořechová, ještě sladší projevy. Čtvrtý čtvrtý nálev je přibližně stejný, jako třetí, mírně světlejší, ale obdobný. Poslední nálev průhledný, pouze nasládlý, mírný, ořechy s krémovou složkou, podstatně slabší dochuť. Osvědčilo se mi spíše na jednonálev, mám rád vydatnější tóny, ale pro začátek, nebo na večerní podzimní popíjení super!.

    nadobi
    Jednonálevová příprava:
    Konvička autorská keramika 500ml, 5,5-6g listu, 100°C, 6 minut louhování.

    Nutno promíchat vrstvy, aby byl nálev stejně výrazný, nebo přelévat do džbánku/hrnku najednou. Diametrálně odlišné projevy oproti vícenálevu. Hutný neprůhledný nálev, plné tělo, hladký průběh chutě a středně dlouhá až dlouhá dochuť. Náznak ořechů, příjemná hutná sladká složka do čokolády, krémové chutné uhlazené pozadí. Skvělá bezstarostná příprava. Dochuť s překypujícím tónem jemné mléčné čokolády s kapkou burských ořechů, krémové až smetanové pozadí.
    nadobi
    Mokrý list drobounký, max pár mm, místy větvičky, hezká kompozice tips + list. Drobounký list, ale až do konce je střed žetonku ještě zalisovaný, nicméně již nic nedává.
    nadobi
    nadobi
    Cena: 3,5 dolarů/100g+jutový pytlík

    Prodejce: Chawangshop