Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

2006 Haiwan Certified organic Pasha mountain


Vložil Tomáš Klouda 17.9.2012, autor Tomáš Klouda


list
list
//photo by Yunnan Sourcing

Tall and straight forest - Meng Pasha Pasha in the Aini language means tall and straight forest. According to local people, Pusha was settled more than 300 years ago by people from the Jinghong and Damenglong area of Xishuangbanna. At that time this area had no villages or cultivated land within 10 kilometers and was dominated by vast mountains filledwith giant ancient tea trees. The Aini people, through foresight and diligent work,created their home on this land, relying on tea to earn a living.
Pasha Ancient Tea Mountain is located in Menghai county to the Southwest of Gelanghe tea mountain. The highest elevation is 1850 meters, with an average of 1700 meters (the sameas Lao Banzhang mountain). There are currently around 1000 acres of tea under cultivation. One hundred thirty years ago, the current Banzhang settlement was founded by residents of Pasha who moved there to cultivate tea.
Pasha Ancient Tea Mountain is shrouded in fog year-round and features abundant rainfall. The tea producing area lies between 1600 and 1800m elevation and is in an area of luxuriant growth with rich ground cover and fertile soil. Tea treegrowth is extremely productive, with an early budding period and long harvest periods,producing large healthy tea leaves with striking silver tips -- excellent quality tea.
Pasha organic arbor tea is made from selected ancient arbor leaves grown at an elevation of 1700 meters on Pasha Ancient Tea Mountain in Menghai county.
Harvested in early March, this tea is meticuluosly selected by Zhou Bing Liang and is produced under his strict supervision. It features prominent silver needles (in the shape of a full moon)producing a strong, fragrant, bright yellow tea with rich yet mellow flavor and a pleasantly sweet sensation in the mouth. It holds up well to multiple infusions. This an excellent quality tea, well-suited for storing, giving as a gift, or drinking immediately.

list
list
Producer: Haiwan Tea Factory
Vintage: Spring 2006
Production area: Pasha Mountain of Menghai
Organic Certification: COFCC-R-0604-0061
list
Suchý list pestrých barev, velice slušný podíl tipsů. Dle vzorku usuzuji, že koláč je poměrně pevně lisován. Vůně těžší, zralá ovocná, broskvová, lehounká tabákovitá vůně.
list
list
Vícenálevovávová příprava:
90ml skleněná konvička, 8g listu, filtrovaná voda v britě, předehřev nádobí - jemné tóny ovoce, neagresivní meruňkové složky, místy broskev, nepatrná tabákovitá vůně a lehoučká medová složka.

0.nálev 100°C - oplachovací nálev. Výraznější tabákovitá vůně + komplexnější ovocné vůně.

1.nálev 100°C/30s - Pevný lisovaný kus - delší nultý nálev - minimálně 15s, první nálev minimálně 30s. Světlá žlutavá barva nálevu,vůně listu hutná,komplexní ovocná, s výraznou tabákovitou složkou. Vůně nálevu ovocná - lehounce med, nepříliš výrazné. Chuť jemná, u jednoho lisovaného kusu 30-45s, drobnější drolený list 20-25s. Komplexní ovocná chuť, zpočátku ne zcela zralá broskev, v závěru pak sladká bluma. Poměrně krátká chuť, sladký základ, svěží tóny ovoce. Nádherný hladký celek - přechod z jednoho tónu na druhý. Tabáková složka v chuti nepatrná - výraznější v závěru. Dochuť velice sladká s tóny blum a broskve - ne zcela zralé - svěží složky. Jemné medové složky v závěru. Poměrně krátký průběh dozvuku, ale ovoce lze cítit slabě i dlouho po vypití.

2.nálev 100°C/25s - Tmavší zlatavý nálev, listy se postupně rozvíjí z celku. Plný vyvážený nálev, dokonalý průběh chutí,fascinující celek. Lehká tabákovitost v pozadí-nepatrně odlišná, neagresivní. Nádherné svěží tóny broskve a později blumy, v závěru medové tóny (lesní med). Komplexní ovocné tóny, v pozadí lehounká krémová složka, velmi sladký charakter, náznak lesní jahody v pozadí, plynulý přechod mezi jednotlivými tóny. Dochuť je slabší, extrémně plný celek, přezrálé a medové tóny, komplexní ovocnost-broskev a blumy, místy výrazné lesní ovoce, tropické ovoce - neskutečné množství přechodů. Velmi dlouhý, plný dozvuk. Krásné medové složky a chuť tropického ovoce dlouho po vypití. Hutný nálev, sladké ovocné tóny, extrémně dlouhá a plná dochuť.

3.nálev 100°C/15s - Opět tmavší barva nálevu-tmavá žlutá barva. Plně zralé tóny ovoce,komplexní nepopsatelná složka - nepatrná kořeněná složka v pozadí, ale stále jemný celek, tropické ovoce, medové složky, nejvýraznější broskev. Závěr krémový, neskutečně chutná kombinace ovoce a krémové složky. Lehká tabákovitost v pozadí. Dochuť dlouhá, slabší chuť i dochuť, pestřejší složky - lesní jahoda, broskev, tropické ovoce-střídání výrazností. V pozadí je cítit poměrně svěží "zelená" vegetální chuť - na 2006 list celkem fascinující složka. Medový závěr, dlouhotrvající doznívání.

4.nálev 100°C/25s - Totožný nálev jako předchozí, plné dlouhotrvající komplexní složky.

5.nálev 100°C/45s - Opět tmavší barva nálevu-žlutavá barva s odstíny hnědé. Nálev není již tak pestrý, přesto převládají ovocné extra plné tóny, broskvový oslňující tón. Meruňkový tón v závěru. Aftertaste plný, velice sladký, svěží ovocné složky, broskvovo-blumový start, meruňkový závěr, lehounká medová vedlejší složka. Velejemný a zároveň plný nálev, hladký průběh.

6.nálev 100°C/110s - Nažhaven, posílen po předchozích nálevech jsem se jel projet na hodinu na kole - po příjezdu pokračování - po zalití voní téměř marmeládově. Zhutnění chuťových složek, marmeládové tóny s medovou vedlejší složkou. V pozadí vegetální svěží zelené tóny - skutečně výrazné tóny zeleného čaje, lehce travnaté prvky - u tohoto ročníku 2006 mi moc nesedí, ale v celku je tato chuť vynikající! Dochuť plná, přezrále ovocná, poměrně obyčejné, meruňkové tóny, bez jakýchkoliv vedlejších hrubých prvků, jemný celek, sládnutí až k marmeládovým složkám a lehké travnatosti v závěru. Předlouhé doznívání.

7.nálev 100°C/190s - Krásné marmeládové tóny s lehkou kořeněnou a travnatou složkou v pozadí - nyní jako špičkový zelený čaj. Závěr medový s vegetálním nádechem. Dozvuk překvapivě stále dlouhý, monotónní plný ovocný sládnoucí k marmeládovým složkám - slabší medový tón, závěr travnatý, lehce kořeněný.

8.nálev 100°C/270s - Mírné oslabení nálevu, konstantní chuťové složky, ovocné hutné tóny, již ordinérní, pokles pestrosti travnatých a vegetálních prvků. Dozvuk středně dlouhý, ovocný s travnatou koncovkou.

9.nálev 100°C/300+s - Mírný nasládlý nálev s nádechem ovoce, krátký jednoduchý ovocný dozvuk.
//při druhé přípravě 5g s delším louhování se objevují lehce scíravé složky spojené s výraznější tabákovou chutí.
list
list
Vylouhovaný list nádherného vzhledu, mnoho tipsů, uspokojivý počet nepolámaných jednolistů i vícelistých celků, svěží světle zelená (možná až příliš) barva listu.
list
list
list
Závěr: Toto je můj šálek čaje, ale na 2006 je dost "zelený". Fascinující dlouhatánský dozvuk. Chuťově zajímavý čaj s bohatými chuťovými prvky, vyvážené chuťové tóny. Na základě vzorku od J. Tomka jsem si pořídil jeden kousek domů :-)

Cena: 40 dolarů/ 400g koláč (2012 - koláč stojí 50 dolarů)

Prodejce: YS