Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

  • 1986 Formosa Wenshan Wu-Yi old - 30-year old tea

  • Vložil Tomáš Klouda 1.6.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list tmavý, objemný, převažují mírně kroucené delší jednolisty. Barva listu tmavá, primárně černý list s šedo-hnědou menšinovou barvou. Vůně je sladká do pražena s ovocnými podtexty.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Vícenálevová příprava:
    Skleněná konvička 100ml, 4g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

    Počet nálevů: 8, zaléváno vroucí vodou. Doby louhování: 25/20/35/55/80/110/180/250s+
    Mocná vůně listu, decentní pražené prvky, žádný popílek, či kouř, krásné tóny do ořechova s dřevitými lehce kořeněnými prvky evokující ušlechtilé dřeviny, žádné zde běžné stromy. Hnědavá barva nálevu bez jediného prachu či kalu. Vůně nálevu je ořechovo-ovocná s mírným podtónem dřevin, sladký základ s mírnou nahořklostí a náznakem lékořice. Chuť prvních nálevů je překypující pestrostí, pražená složka tvoří základ, o stupeň níže je příjemná sladká složka po pendreku - lékořici. V pozadí jemně popílkovitá složka s jemně štiplavou složkou jako po jehličnanech, ale konkrétní druh neurčím. Hladký kulatý průběh chutě. Po polknutí jdou chuťové prvky do šířky, mocný základ pražených lískových ořech s lékořicí, příjemně kořeněné a specifické prvky. Celek má působení tmavého oolongu, ten zdobí příjemné vychytané pražení a mírná štiplavost po dřevinách dodává celkovému dojmu živý a hravý průběh. Doba doznívání je neuvěřitelně dlouhá, ze všech testovaných archivních čajů z Taiwanu byl tento co do dochutě nejbáječnější, není nejpestřejší, ani nejzajímavější, postavil bych ho na druhé místo - ale ta dochuť - to je něco, co mě vždy dojme, přes půl hodiny po vypití cítím pražené prvky do ořechů a dřevin s náznakem pečených rozinek. U druhého nálevu je cítit v dochuti hřebíček vedle lékořicových projevů. Postupné slábnutí, od šestého nálevu přestává být štiplavost a živost nálevu tak úchvatná, ale pražený základ zůstává. Od čtvrtého nálevu se po uvlnění pražené složkky v celku projevují i velmi sladké tóny po povidlech. Poslední nálevy jsou již takřka bez pražených tónů, převládá sladká povidlová složka s rozinkovými nuancemi, dřevitost a nasládlá lékořice v pozadí. Tento čaj mě velmi potěšil, narozdíl od čínských tmavších oolongů, které mnohdy bývají jemné, kulaté - s prominutím někdy až nudné - tento je bohatý, dobře stavěný a zároveň hravý a bez negativních vlivů. Palec vzhůru!
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list šedo-tmavě zelené barvy, hezké velké jednolisty, minimum zlomků.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: 37,5g/200 NTD - dar

    Prodejce: ? dar