Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

  • 1978 Formosa Toufen Oolong - 38-year old tea

  • Vložil Tomáš Klouda 18.5.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list tmavý černo-šedé barvy, pouze místy nahnědlá místa. Droboučký list, největší kousky listů mají 5mm, převládají cca 3mm zlomky, drobné rovné kousky. Vcelku jsou přítomné místy i větvičky. Vůně temná, nasládlá, lehounce ovocná s ušlechtilou dřevitostí v pozadí.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Vícenálevová příprava:
    Skleněná konvička 100ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

    Vroucí voda, Celkem 10 nálevů. Doby louhování: 25/20/35/45/60/90/120/200/250/300s+
    Nahřátý list lehounce pečených prvků s povidlovitými tóny, pestrá ovocnost v nahřátém listu, tóny sladké ostružiny, naprosto jedinečné dřevité ušlechtilé prvky. Vůně nálevu lehounce pražená složka s citrusovým náznakem a povidlovými prvky. Barva nálevu hnědavá s odstínem oranžové. Nulový kal/prach na dně misek. Mocná těžká vůně, náznaky decentního pečení, hutná povidla s lehkým nakyslým podtextem, ovocné příjemné nasládlé tóny s dřevitostí v pozadí. Vůně lehounce nakyslá, fenomenální, citrusovo-povidlová. Chuť je famózní, spolupráce lehounké praženosti, ušlechtilé temné dřevitosti (africké tvrdé dřeviny) a bohaté ovocnosti - ta obsahuje výrazné citrusové tóny a povidla. Charakter je lehce nakyslý se sladkou základnou. Od prvního nálevu je čaj vydatný, plný, kulatý, bez svíravosti a s dlouhotrvající dochutí. V dochuti se pražené složky mírně rozvinou, citrusové prvky příjemné, soubor kůry pomela s tropickým ovocem a mírně nakyslými povidly. Podtext rýsuje bohatá dřevitost, plný překypující dojem souboru chutí, neustálé změny, přechody, cítím místy citrusy, místy převaují dřeviny, jindy zachází složky až do kafru, závěrem jsou složky jako přezrálé červené hrozny s povidýlkem a krémovým dřevitým podtextem. Fascinující čaj. Po pátý nálev dává list stabilní výsledky s mnoha drobnými rozdíly, ale jedno je společné - plnost, vyváženost, hutné těžší prvky, předlouhá dochuť. Citrusová chuť mírně zesiluje s postupem nálevů. Od druhého nálevu je v dochuti cítit v pozadí mnohem výraznější dřevitá složka, vytváří tak zcela mohutný dojem, plná základna ozdobená ovocem a jemnou praženou složkou, postupem nálevů je výraznější i tón kafru a procitají i jemné květinky za ovocnými prvky. Růže mezi lučním kvítím, popíjím to coby o deset let mladší piják, než tento materiál, zvláštní pocit, unikátní podoba oolongu :-) Nepopsatelný zážitek a jedinečná zkušenost.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list tmavě černý/šedý, vzhledově vypadá jako shu puerh, celek je drobný, lámaný, pouze pár nepoškozených podlouhlých listů kolem 2-3cm. Drobnější list nijak nesnižuje požitek, který z tohoto čaje mám :-)
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: 37,5g/150 NTD - dar

    Prodejce: ? dar